Νέα & Ανακοινώσεις

Η γκάμα μοντέλων CNG της SEAT

  • Η SEAT δεσμεύεται να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα διευρύνοντας το ρόλο του συμπιεσμένου φυσικού αερίου ως καύσιμο
  • Η μάρκα διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα CNG, συμπεριλαμβανομένων των Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI και Leon TGI
  • Το CNG είναι μια προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συμβατικά καύσιμα καύσης
  • Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο CNG επεκτείνεται ταχύτατα

Κηφισιά, 12/04/2019. Η SEAT συνεχίζει να ενισχύει την εισαγωγή τεχνολογίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), παρέχοντας στους πελάτες ευρεία επιλογή από οχήματα που είναι καθαρότερα, πιο βιώσιμα, οικονομικότερα και προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση.

Η πλήρης γκάμα SEAT CNG περιλαμβάνει τα Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI και Leon TGI, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα όχημα τροφοδοτούμενο με CNG που ταιριάζει σε κάθε τρόπο ζωής και εκμεταλλεύεται το ταχύτατα αναπτυσσόμενο δίκτυο CNG στην Ευρώπη.

Κάθε όχημα έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της SEAT στο Martorell και αντιπροσωπεύει ένα ακόμα βήμα στο πρόγραμμα ανάπτυξης οχημάτων της εταιρείας, παρουσιάζοντας τα οφέλη από τη χρήση του CNG ως κύριο καύσιμο, προσφέροντας μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις χωρίς να μειώνει την οδηγική απόλαυση.

«Η SEAT έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το CNG ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Παρέχει την ευκαιρία να μειωθούν οι εκπομπές CO2 χωρίς να επηρεαστούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των οχημάτων μας καθώς προχωρούμε προς την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών ρύπων» δήλωσε ο Luca de Meo, Πρόεδρος της SEAT.

Ένα όχημα CNG μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 25% σε σύγκριση με ένα ισοδύναμο αμιγώς βενζινοκίνητο. Παράλληλα με τα όποια οικολογικά και φορολογικά πλεονεκτήματα, η τεχνολογία TGI προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά χιλιόμετρο, έως και 50% φθηνότερο από ένα ισοδύναμο μοντέλο βενζίνης και 30% από ένα ντίζελ.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στην νέα γκάμα της SEAT είναι η εισαγωγή μιας τρίτης δεξαμενής CNG. Στην περίπτωση των Ibiza και Arona, η αυτονομία κίνησης με CNG φτάνει μέχρι και τα 360km (WLTP based), ενώ το Leon μπορεί να φτάσει τα 440km (WLTP based). Αυτή η νέα διαμόρφωση των παραμέτρων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πελατών TGI που επιθυμούν να αυξήσουν την χιλιομετρική απόσταση που διανύουν σε λειτουργία CNG.

Με την τεχνολογία CNG, η SEAT έχει το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες μια πραγματική εναλλακτική λύση, τόσο αποτελεσματική όσο και σύγχρονη, σε ένα όχημα που κοστίζει ουσιαστικά το ίδιο με ένα ισοδύναμο μοντέλο Diesel. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης των μοντέλων TGI είναι παρόμοιο με εκείνο των παραδοσιακών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Νέα διαμόρφωση με μεγαλύτερη αυτονομία CNG
Η απόφαση της SEAT να αυξήσει την αυτονομία σε λειτουργία CNG αντί για βενζίνη οφείλεται στη ζήτηση των πελατών SEAT που χρησιμοποιούν σήμερα ένα όχημα CNG: οι οδηγοί καταλήγουν συστηματικά να επιλέγουν τη χρήση ενός μοντέλου CNG αφού γνωρίζουν την αυξημένη βιωσιμότητα του οχήματος, την εξοικονόμηση καυσίμων καθώς και το πού βρίσκονται τα πλησιέστερα σημεία τροφοδοσίας στις συνήθεις διαδρομές οδήγησης.

Το Mii Ecofuel, το Ibiza TGI και το Arona TGI χρησιμοποιούν δεξαμενές από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ το SEAT Leon 1.5 TGI EVO είναι εφοδιασμένο με συνδυασμό μιας δεξαμενής χάλυβα υψηλής αντοχής, η οποία είναι μικρότερη και βρίσκεται μπροστά από τον πίσω άξονα και δύο νέες μεγάλες δεξαμενές τοποθετημένες πίσω από τον πίσω άξονα, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ίνες άνθρακα, μειώνοντας σημαντικά το βάρος τους και βελτιστοποιώντας την κατανομή βάρους του οχήματος.

Και ενώ τα Mii, Ibiza, Arona και Leon χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, αν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 ° C ο κινητήρας θα ξεκινήσει σε λειτουργία βενζίνης ενώ τα μπεκ ψεκασμού αερίου θερμαίνονται μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας πριν ενεργοποιήσουν το κύκλωμα CNG. Η μετάβαση γίνεται αυτόματα και ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται καμία διαφορά στην απόδοση ή τη δυναμική του οχήματος.

Σε κανονικά σενάρια οδήγησης, τα οχήματα SEAT CNG χρησιμοποιούν μόνο βενζίνη ως εναλλακτικό καύσιμο όταν οι δεξαμενές CNG είναι άδειες, αν και αυτό συμβαίνει σπάνια. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση χρήσης της δεξαμενής βενζίνης, η αλλαγή είναι τόσο ομαλή που ο οδηγός είναι απίθανο να την παρατηρήσει.

Το SEAT Leon κατασκευάζεται στην πλατφόρμα MQB-A (Modular Querbaukasten) και τα Ibiza και Arona χρησιμοποιούν την αντίστοιχη MQB-A0. Αυτές οι πλατφόρμες δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κατασκευή και πιο στιβαρή εφαρμογή, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν ένα πολύ ελαφρύ, λειτουργικό και ασφαλές αμάξωμα με τεράστια δομική ακαμψία. Όλες οι εκδόσεις TGI συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Το Ibiza, το Arona και το Leon κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell της Ισπανίας, ενώ το Mii Ecofuel κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία. Κάθε μοντέλο συναρμολογείται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα άλλα οχήματα της γκάμας SEAT, αλλά το καθένα έχει προσαρμοστεί ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της χρήσης CNG ως κύριου καυσίμου.

Τα αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται με CNG, χρησιμοποιούν δύο (Mii Ecofuel) ή τρεις (Ibiza, Arona και  Leon TGI) δεξαμενές CNG, ένα στόμιο τροφοδοσίας τοποθετημένο δίπλα από εκείνο πλήρωσης βενζίνης, αισθητήρες πίεσης αερίου και έναν ηλεκτρονικό ρυθμιστή πίεσης δύο σταδίων ο οποίος ελέγχει αποδοτικά τη διανομή αερίου στον κινητήρα CNG. Οι TGI εκδόσεις είναι ουσιωδώς τροποποιημένες και έχουν αρκετά ειδικά εξαρτήματα για τη βέλτιστη λειτουργία με αέριο και βενζίνη, καθώς επίσης και εξαρτήματα ειδικά προσαρμοσμένα στα χαρακτηριστικά καύσης φυσικού αερίου (ενισχυμένα έμβολα και βελτιστοποιημένα ελατήρια εμβόλων, ενισχυμένα έδρανα, ειδικοί εκκεντροφόροι, υλικά οδηγών βαλβίδων και ενισχυμένες έδρες βαλβίδων, βαλβίδες εξαγωγής αζώτου, αισθητήρας λάμδα και καταλυτικός μετατροπέας βελτιστοποιημένα για συνεργασία με μεθάνιο, κ.ά.).

Αν και το CNG αποθηκεύεται σε υψηλή πίεση (περίπου 200bar), οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι κατασκευασμένες και πιστοποιημένες ώστε να αντέχουν περισσότερο από το διπλάσιο της μέγιστης πίεσης. Τα τμήματα σωλήνων υψηλής πίεσης είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και οι ηλεκτρονικές βαλβίδες ασφαλείας απομονώνουν κάθε τμήμα του κυκλώματος. Οι δεξαμενές είναι εφοδιασμένες με θερμικές ασφάλειες που ανοίγουν στην απίθανη περίπτωση της υπερβολικής θερμότητας για να απελευθερώσουν το αέριο που στη συνέχεια διαλύεται με ασφάλεια.

Νέο SEAT Arona TGI

Πρόκειται για το πρώτο SUV/Crossover στον κόσμο που χρησιμοποιεί τεχνολογία CNG και εισέρχεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες στην Ευρώπη. Με τρεις δεξαμενές CNG συνολικής χωρητικότητας 13,8 kg, μπορεί να φτάσει μέχρι και 360 χιλιόμετρα σε λειτουργία CNG (WLTP based). Η δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων προσφέρει επιπλέον 150 χιλιόμετρα *, προσφέροντας συνολική αυτονομία 510 χιλιομέτρων.

Το νέο SEAT Arona TGI διατίθεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα 12 βαλβίδων 1.0 TGI, ικανό να αποδίδει 90PS μεταξύ 4.000rpm – 5.500rpm και μέγιστη ροπή 160Nm μεταξύ 1,800rpm και 3,800rpm. Αυτός ο κινητήρας είναι εξοπλισμένος με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων για να αυξήσει την αποδοτικότητά του. Με τελική ταχύτητα 172 χλμ / ώρα, το Arona TGI έχει επιτάχυνση  από 0 έως 100 χλμ / ώρα σε 13,2 δευτερόλεπτα.

Το Arona TGI είναι ένα εκφραστικό όχημα με ξεχωριστή εμφάνιση crossover. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών προκειμένου να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες κάθε οδηγού, συμπεριλαμβανομένων 68 συνδυασμών χρωμάτων. Το ύψος του αμαξώματος από το έδαφος είναι 190mm, διαθέτει 282 λίτρα χώρου αποσκευών και έχει μήκος 4,138mm, πλάτος 1,780mm και ύψος 1,552mm.

Όσον αφορά την παθητική, ενεργητική και προληπτική ασφάλεια, το SEAT Arona TGI σηματοδοτεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Προσφέρει συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως Front Assist με ανίχνευση πεζών, Hill Hold Control, προβολείς Full LED, σύστημα ανίχνευσης κούρασης, αισθητήρες βροχής και φώτων, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων. Στις προαιρετικές επιλογές περιλαμβάνονται συστήματα όπως προειδοποίησης οπισθοπορείας, ανίχνευσης τυφλού σημείου, υποβοήθησης στάθμευσης.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και την τεχνολογία, η SEAT είναι γνωστή για τα συστήματα infotainment. Τεχνολογίες όπως το σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, η κάμερα οπισθοπορείας, η έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και ο φορτιστής ασύρματου τηλεφώνου με ενισχυτή σήματος GSM είναι διαθέσιμες. Το Arona Full Link infotainment system διασφαλίζει ότι το SUV διατηρείται πλήρως συνδεδεμένο συγχρονίζοντας το τηλέφωνο με το αυτοκίνητο μέσω του Apple CarPlay ή του Android Auto. Περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες εφαρμογές όπως Shazam και τη φωνητική βοηθό Alexa της Amazon, που επιτρέπει στους οδηγούς να βελτιστοποιούν το χρόνο τους στο τιμόνι.

 

SEAT Ibiza TGI
Το Ibiza επανεισάγει την έκδοση CNG στη γκάμα του, αυτή τη φορά με μια επιπλέον δεξαμενή αερίου, τρείς στο σύνολο. Με συνολική χωρητικότητα 13,8 κιλών παρέχει αυτονομία έως 360 χιλιόμετρα σε λειτουργία αερίου (WLTP based) και δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων προσθέτοντας άλλα 150 χλμ. αυτονομία, με συνολική εμβέλεια 510 χιλιομέτρων.

Το SEAT Ibiza TGI διατίθεται σε όλα τα επίπεδα εξοπλισμού και διαθέτει τον ίδιο κινητήρα 1.0 TGI του Arona και μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων. Παρέχοντας μέγιστη ιπποδύναμη 90PS μεταξύ 4000rpm-5.500rpm, η μέγιστη ροπή 160Nm είναι διαθέσιμη μεταξύ 1.800-3.800rpm. Από άποψη απόδοσης, αυτό μεταφράζεται σε μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ. /ώρα, φτάνοντας τα 100 χλμ /ώρα  σε 12,1 δευτερόλεπτα από στάση.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του Ibiza TGI είναι μήκος 4,059mm, πλάτος 1,780mm και ύψος 1,444mm, με μεταξόνιο 2,564mm. Όπως και στο Arona, το εσωτερικό δείχνει ευρύχωρο. Το εμπρόσθιο τμήμα έχει συνολικό πλάτος 1.425mm και μέγιστο ύψος 1.022mm από τα καθίσματα που έχουν ρυθμιστεί στη χαμηλότερη θέση από την οροφή. Παρομοίως, τα πίσω καθίσματα έχουν πλάτος 1.403mm, προσφέρουν μέγιστο ύψος 957mm, καθώς και αρκετό χώρο για τα πόδια. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι 262 λίτρα.

Στον εξοπλισμό του Ibiza TGI διατίθεται συστήματα όπως Front Assist, cruise control, ανίχνευση κούρασης, συνδεσιμότητα Full Link, εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, προβολείς  Full LED και το σύστημα πλοήγησης με έγχρωμη οθόνη αφής 8″ που προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής όπως η φωνητική βοηθός Alexa της Amazon και η εφαρμογή Shazam.

SEAT Leon 1.5 TGI EVO
Το μεσαίο compact αυτοκίνητο της SEAT αναβαθμίστηκε για να προσφέρει ισχύ 130 ίππων έναντι των προηγουμένως διαθέσιμων 110 ίππων. Τώρα είναι διαθέσιμο σε 5θυρο και ST, με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων ή αυτόματο DSG επτά ταχυτήτων.

Το νέο SEAT Leon 1.5 TGI EVO επωφελείται επίσης από μία τρίτη ατσάλινη, υψηλής αντοχής δεξαμενή CNG, η οποία προστίθεται στις δύο νέες σύνθετες δεξαμενές καυσίμου από ανθρακονήματα που βρίσκονται κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Η συνολική χωρητικότητα των τριών δεξαμενών είναι 17,3kg, προσφέροντας στο Leon TGI αυτονομία 440 χιλιομέτρων (WLTP based) είτε με χειροκίνητο είτε με κιβώτιο DSG, σε λειτουργία CNG. Επιπλέον, έχει δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων, προσθέτοντας επιπλέον 140 χιλιόμετρα *. Συνολικά, το Leon έχει 580 χιλιόμετρα αυτονομία πριν χρειαστεί να ανεφοδιαστεί.

Ο νέος κινητήρας 1.5 TGI EVO είναι μια τετρακύλινδρη μονάδα με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και χωρητικότητα 1.498cc. Έχει turbo μεταβλητής γεωμετρίας και διαδικασία καύσης Miller για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Συνολικά, ο κινητήρας προσφέρει 130PS μεταξύ 5.000rpm-6.000rpm και μέγιστη ροπή 200Nm μεταξύ 1.400rpm-4.000rpm.

Η απόδοση του νέου κινητήρα EVO 1.5 TGI είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 1.4 TGI 110PS, με νέα τελική ταχύτητα 206km/h και βελτιωμένη επιτάχυνση κατά σχεδόν ένα δευτερόλεπτο σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις: τώρα μπορεί να φτάσει τα 100km /h σε μόλις 9,9 δευτερόλεπτα.

Οι εξωτερικές διαστάσεις συνολικά είναι 4,282mm μήκος, 1,816mm πλάτος και 1,459mm ύψος – ενώ η έκδοση ST 4,549mm 1,816mm και 1,454mm αντίστοιχα, με μεταξόνιο 2,636mm και στα δύο αμαξώματα και χωρητικότητα χώρου αποσκευών 275lt σε 5θυρη έκδοση και 482lt σε έκδοση ST estate.

Το Leon TGI περιλαμβάνει μια σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας και ευκολίας, όπως Adaptive Cruise Control (ACC), Front Assist με αισθητήρα ανίχνευσης πεζών, σύστημα κυκλοφοριακής κίνησης, σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου, σύστημα υποβοήθησης φώτων πορείας High Beam και σύστημα ανίχνευσης κούρασης. Διαθέτει επίσης κάμερα οπισθοπορείας, ασύρματο φορτιστή τηλεφώνου με ενισχυτή σήματος GSM, σύστημα Full Link για τη σύνδεση τηλεφώνου μέσω Android Auto ή Apple Car Play, εφαρμογές όπως ο προσωπικός φωνητικός βοηθός Alexa από την Amazon και η εφαρμογή αναγνώρισης τραγουδιών Shazam. Το σύστημα Navi System Plus επιτρέπει στις συσκευές επιβατών να συνδέονται μέσω WLAN με το σύστημα Full Link.

Ένα λαμπρό μέλλον

Το CNG είναι απίστευτα αποδοτικό: η ενέργεια που παράγεται από 1 κιλό συμπιεσμένου φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 2 λίτρα LPG, 1,3 λίτρα diesel και 1,5 λίτρα βενζίνης. Επειδή το CNG είναι φθηνότερο από το diesel και τη βενζίνη, οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερες διαδρομές με μειωμένο κόστος ανά χιλιόμετρο.

Σε αυτά προσθέτουμε την ικανότητα ανεφοδιασμού την ίδια χρονική στιγμή με βενζίνη και έτσι το CNG είναι το επόμενο καύσιμο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό μείγμα καυσίμων, βοηθώντας τη διατήρηση των αναγκών μας για κινητικότητα.

Το δίκτυο CNG συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα στην Ευρώπη, βοηθώντας την αγορά και τους πελάτες να μειώσουν την ποσότητα CO2 που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Η επέκταση της χρήσης CNG όχι μόνο θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά θα προσφέρει στους πελάτες εξοικονόμηση καυσίμων με οχήματα που παρέχουν παράλληλα καλύτερη οδηγική απόλαυση.

 

Περίληψη μοντέλων TGI των επιπέδων εξοπλισμού (εύρος CNG που βασίζεται σε WLTP):

Δεξαμενές  CNG  Αυτονομία με  CNG  Δεξαμενή βενζίνης Αυτονομία με βενζίνη Συνολική αυτονομία
SEAT Ibiza 1.0 TGI 90 PS 13,8 Kg 360 Km 9 litres 150 Km 510 Km
SEAT Arona 1.0 TGI 90 PS 13,8 Kg 360 Km 9 litres 150 Km 510 Km
SEAT Leon 5p 1.5 TGI 130 PS (manual) 17.3 Kg 440 Km 9 litres 140 Km 580 Km
SEAT Leon 5p 1.5 TGI 130 PS (DSG) 17.3 Kg 440 Km 9 litres 140 Km 580 Km
SEAT Leon ST 1.5 TGI 130 PS (manual) 17.3 Kg 440 Km 9 litres 140 Km 580 Km
SEAT Leon ST 1.5 TGI 130 PS (DSG) 17.3 Kg 440 Km 9 litres 140 Km 580 Km

 

*Στοιχεία κατά εκτίμηση 

TOP
Close

Πληκτρολογείστε για αναζήτηση